خوراسان ﺗورکلرین دیل و کولتورلری

زبان و فرهنگ ترکان خراسان

کتاب طنز نویسنده بجنوردی در شش ماه به چاپ هشتم رسید

+0 به یه ن

کتاب طنزنویسنده بجنوردی (آقای ابراهیم رها) که در شش ماه به چاپ هشتم رسید

نمونه ای ازطنازی هنرمندانه ایشان :

 روزگار، ما را به جایی رسانده که به پراید نامه بنویسیم(فکر کن!). پراید عزیزم! شنیده‌ام مرز هجده میلیون تومان را رد کرده‌ای. ‌ای قشنگ‌تر از پریا! از این به بعد، انصافا، تنها تو کوچه نریا! چون با این وضعیت زورگیری، اختلاس و... کلا بچه‌های محل دزدن!!! و خدای نکرده زبانم لال یکجا تو رو می‌دزدند!

پراید خوبم، انژکتورت را قربان، ‌ای لاستیکت تو حلقم، ‌ای فدای برجستگی صندوق عقب تو، ‌ای دور رینگت بگردم، فکر می‌کردی یک زمان به مدد تلاش شبانه روزی مسوولان هجده میلیون تومان بشوی؟!



آردینی اوخو

سومین همایش شعر و موسیقی ترکی ائل سون

+0 به یه ن

سومین همایش شعر و موسیقی فشک فراهان / گروه موسیقی ائل سون

آدرس دانلود :

http://el-sevan.com


آردینی اوخو

مقالید ترکیه سوزلوگو چاپ اولدو

+0 به یه ن

 نوشته شده توسط: ائلچی بئی   

سالاملار دوسلار مقالید ترکیه سوزلوگو چاپ اولدو

مقالید ترکیه

اثر—میرزا فتحعلی خان قاجار (سپانلو)

 کوچورن -ائلچی بئ

اینتشارات بخشایش -قم

چاپ نشر بهبود - بندرانزلی

2000-نوسخه

قیمت -25000

382صفحه ده
یایین ائوی : بندر انزلی شهرک صادقیه اوتوبان خلخال روبروی خانه های فرهنگیان جنب آهنگری دفتر چاپ نشر بهبود تلفن تماس

09111868523...09391601162

 خرید اینترنتی-www.ketab/bakhshsyesh



آردینی اوخو

خواجه احمد یسوی

+0 به یه ن

خواجه احمد یسوی

سازمان جهانی یونسکو، سال ۲۰۱۶را به نام " خواجه احمد یسَوی " شاعر تورک نامگذاری کرد.

یکی از چهره‌های برجسته تصوف و عرفان در آسیای مرکزی است که طریقت خاصی به نام " یسویه " را تاسیس کرد. مرقد این عارف بزرگ که از او به عنوان " سلطان العارفین " یاد کرده‌اند، در شهر «یسه» در قزاقستان است. تولد احمد یسوی حدوداً به قرن پنجم برمی‌گردد. در دائرة المعارف بزرگ شوروی تاریخ تولد وی در حدود 1105 میلادی یا 484 هجری شمسی ذکر شده است.


برخی از عرفا گفته اند: شناخت ترکستان، بدون شناخت خواجه احمد یسوی میسر نخواهد شد. او خدمت زیادی به زبان ترکی کرده و جزو اولین کسانی بوده که زبان مادری خود یعنی ترکی را به زبان تصوف رسانده است. همچنین گفته شده که وی با اشارت غیبی رسول گرامی اسلام (ص) رشد کرده است.



آردینی اوخو

سپر طلاکوب دوره قاجار

+0 به یه ن

این سپر فولادی کوچک اثر هنرمندان دوره قاجار است. بر روی سپر چهار گل و یک هلال ماه نصب شده است و سطح آن با استفاده از طلا قلم زنی و تزئین شده است. این اثر امروز در موزه آرمیتاز نگهداری می شود.

qacar dönəmindən qalan bir qalxan

üzerinde 4 gül ilə bir ay parpçacı var

qızıl quyu veriblər və yazıları döyüblər

منبع : تاریخ و فولکور ترکان



آردینی اوخو

یووار از ریشه ترکی یاردیم ائلمک عادات و رسوم مردم درگز

+0 به یه ن

یووار( یا یوور یا یاوری) از ریشه ترکی یاردیم ائلمک عادات و رسوم مردم درگز

 بین مردم درگز یکی از شهرهای خراسان از قدیم عادات و رسومی در بارهء تعاون‏ اجتماعی جاری است که کمتر نظایر آن در نقاط دیگر کشور دیده یا شنیده شده اگر هم باشد نگارنده نشنیده ‏ام اینک دو نمونهء آنرا ذیلا می نگارم.

 الف- یوور یا یاور۱-یکی از رسوم خوب و مفید درگزی یاور دستجمعی برای‏ انجام کارهائی است که صاحب کار بدلایل زیر به تنهائی از عهدهء انجام آن برنمی‏آید.



آردینی اوخو

درخواست وزیر دادگستری اسرائیل برای تاسیس کشور کُردی

+0 به یه ن
درخواست وزیر دادگستری اسرائیل برای تاسیس کشور کُردی

سرویس جهان- وزیر دادگستری اسرائیل روز گذشته خواستار ایجاد یک کشور کردی دوست دار اسرائیل شد.

به گزارش خبرگزاری کردپرس به نقل از تایمز اسرائیل، آیلیت شاکد، وزیر دادگستری اسرائیل در کنفرانس سالانه امنیتی  INSS گفت: ما باید آشکارا خواستار تشکیل کشور کُردی باشیم. کشوری که دوست اسرائیل باشد.

بر اساس برخی گزارش ها اسرائیل سال گذشته در یک مقطع، نزدیک به 70 درصد نیاز خود به نفت خام را از طریق اقلیم کردستان عراق تامین کرده است



آردینی اوخو

زندگی کردن در جهان سوم و جهان سومی بودن یعنی؟

+0 به یه ن

زندگی کردن در جهان سوم

قایناق : آیدینلیق + قیزیل آذربایجان - زنجان

 اگر بخواهیم با یک جمله جهان سوم را تعریف کنیم باید بگوییم : جهان سوم جایی است که در آنجا فاصله بین ادعا و واقعیت بسیار است و هر کسی تلاش دارد که دیگری و دیگران را به زور به شکل خود در آورد.

یا جامعه ای را تصور کنید که ذهنیت حاکم بر نخبگانش اینست که زبان شما باید همیشه ممنوع و قدغن باشد تا زبان دیگران بتواند زنده بماند. این یعنی حیات خود را بر اساس مرگ و نابودی دیگری قرار دادن. و بعد از این همه ادعا کند که ما می توانیم الگویی برای بشریت و سایر جوامع نیز باشیم.

یا جامعه ای را تصور کنید که مقام مسئولی بگوید چون یک نفر و فقط یک نفر مخالف آموزش زبان و ادبیات ده ها ملیون نفر است، پس آموزش آن زبان دیگر لازم نیست، و بعد از آن آب از آب تکان نخورد.



آردینی اوخو

رو به سوی خدا

+0 به یه ن

دانشجویی به استادش گفت : استاد! اگر شما خدا را به من نشان بدهید عبادتش می کنم. و تا وقتی خدا را نبینم، او را عبادت نمی کنم.

استاد به انتهای کلاس رفت. و به آن دانشجو گفت : آیا مرا می بینی؟

دانشجو پاسخ داد : نه استاد! وقتی پشت من به شما باشد، مسلما شما را نمی بینم.

استاد کنار او رفت و نگاهی، به او کرد و گفت :تا وقتی به خدا پشت کرده باشی، هرگز او را نخواهی دید.



آردینی اوخو

پیشاهنگان غزل ترکی

+0 به یه ن

در بحبوحه فرا رسیدن سده هشتم هجری که شاهد اوج تکامل فنی غزل در آذربایجان هستیم، طلیعه ظهور غزل ترکی نیز دیده می‌شود. شاعرانی مثل عزالدین حسن اوغلو قاضی برهان‌الدین و نسیمی از پیشاهنگان این حرکت هستند.

عزالدین حسن اوغلو اسفراینی:

اولین غزلی که به زبان ترکی آذربایجانی در دست داریم شعریست با مطلع زیر که متعلق به عیزالدین حسن اوغلو می‌باشد :

"دلم را دلبری ماهرو ربود"

آپاردى کؤنلومو بیر خوش قمر اوز٫ جانفزا دیلبر٫

نه دیلبر!؟ دیلبر-ى شاهید٫ نه شاهید!؟ شاهید-ى سرور.

Apardı könlümü bir xoş qəmər üz, canfəza dilbər

Nə dilbər!? dilbər-i şahid, nə şahid!? şahid-i sərvər



آردینی اوخو

سال ۲۰۱۶را به نام "خواجه احمد یسَوی" شاعر تورک

+0 به یه ن

 

سازمان جهانی یونسکو، سال ۲۰۱۶را به نام "خواجه احمد یسَوی" شاعر تورک نامگذاری کرد.

  سازمان جهانی یونسکو زیر نظر سازمان ملل متحد، سال ۲۰۱۶را به نام استاد خواجه " احمد یسَوی " شاعر تورک قزاقستان نامگذاری کرد.

سازمان یونسکو همچنین درخواست کمیسیون ملی تورک مبنی بر گرامی داشت یاد و خاطره خواجه " احمد یسَوی" در ۸۵۰ امین سالگرد درگذشت این شاعر تورک قزاقستان در نقاط مختلف جهان را پذیرفته است.



آردینی اوخو

تاریخ خط ترکی

+0 به یه ن

نویسنده : دکتر محمد رضا کریمی

منبع : قیزیل قلم آذر در آرزوبلاک : اینجا

زمانی که هنوز زبان شناسی پیشرفتی نکرده بود چنین مطرح می‌شد که زبان های امروزی در اول تاریخ و در ازمنه‌ی قدیمی‌تر هجایی بودند. به عبارت دیگر زبان های هجایی، دوران ابتدایی زبانهاست و با پیشرفت و تکوین خود به زبان های التصاقی تکامل پیدا می‌کنند و با کامل‌تر شدن بیشتر به زبان های ترکیبی تبدیل می‌شوند. این نظریه غالب بود تا این که علم نوین ثابت کرد که زبانی که امروزه التصاقی است ده هزار سال سال پیش هم التصاقی بوده و ده هزار سال بعد هم التصاقی خواهد بود. استراکچر و ساختار زبان طوری است که زبان فرم­بندی خود را حتی با گذشت زمان حفظ می‌کند. می‌تواند واژگان گسترده‌تر شود. گرامر ظریف‌تر و دقیق‌تر شود اما از یک استراکچر به استراکچر دیگر تبدیل نمی‌شود.[4]

با طرح این نظر زبانها دسته بندی می‌شوند. زبان ترکی دارای ساختار التصاقی بود، پس در ردیف زبان های التصاقی قرار گرفت. خانواده‌ی زبان‌ها از نو دسته ­بندی گردید. زبان های باستانی اسلاف زبان‌های امروز شناخته شدند. تاریخ زبان ها مورد مداقه‌ی دانشمندان قرار گرفت.

 با پیشرفت بیشتر علم زبان­شناسی، زبان سومری و ایلامی سلف زبان‌های ترکی شناخته شد تا جایی که هومل با 350 واژه‌ی مانده از سومری جملاتی ساخت که هم به زبان سومری بود و هم ترک زبانان آن را به طور کامل می‌فهمیدند. و جالب آن که تمامی دستور زبان سومری در آن رعایت شده بود. این امر دیگر ثابت کرد که زبان سومری، سلف زبان ترکی امروزی است.



آردینی اوخو

دوتار نسبتا جدید شمال خراسان از حاج قربان سلیمانی

+0 به یه ن

دوتار نسبتا جدید شمال خراسان حاج قربان سلیمانی (بخشی قوچان)

مرتضی : من حدود ۵ ساله که دنبال آثار ایشون در مشهد و قوچان می گردم و تونستم تعداد زیادی از آثار ایشون رو پیدا کنم. این ویدئو را از منزل یکی از اهالی روستای علی آباد پیدا کردم. که فکر کنم افراد زیادی ندیده باشند. من خیلی دنبال آثار جشنواره ای داخلی و خارجی ایشون گشتم. مثل موسیقی فجر سال های  ۶۹ .۷۰و ۷۱و ... ولی پیدا نکردم. شاید باید یک آشنا تو آرشیو صدا سیما پیدا کنم. اگه راهی دارید که بتونم اونارو پیدا کنم لطفا پیشنهاد کنید.

آنایوردوم قوچان : سلام مرتضی قارداش اللرین آغریماسون.این اجرای مقام ترکی نوایی از بخشی مرحوم حاج قربان می باشد.در توصیف ذات اقدس الهی و مدح حضرت محمد(ص).مقام نوایی منتسب به امیر علیشیر نوایی می باشد همچنین اشعار این مقام نیز از امیر علیشیر می باشد.خدایشان بیامرزد.

آدرس دانلود : اینجا



آردینی اوخو

بایاتی فولکلوریک ترکی خراسان

+0 به یه ن

 

بایاتی فولکلوریک ترکی خراسان

بیر قورد اؤغلو قوردام من

قوردلارلا هنک اؤلماز

اؤووما دوز گئدیم،

قوردلاردا کلک اؤلماز.



آردینی اوخو

خوراسان تورکچه سینده چالیشمالار

+0 به یه ن

خوراسان تورکچه سینده چالیشمالار 

یازار : پروفسور دوکتور سلطان تولو

چئورن : اسماعیل سالاریان  

خوراسان تورکچه سینده چالیشمالار ایلک دفعه ده پروفسور دورفر باشچی لیغیندا 1969 جو ایلده بیر آراشدیرما گزیسی باشلادی، بونو 1973 جو ایلده یئنی بیر آراشدیرما گزیسی تعقیب ائتدی. بو سفرلرین نتیجه سیتده، ضبط کاست لری توپلامالار اساسیندا، ایلکین، دورفرین خوراسان تورکچه سی آدلی مقاله سی یاینلاندی. بوندان سونرا، ف.بوزقورد، فازسی و سایر، سلطان تولونون خوراسان تورکچه سی نین آغیزلاری اوستونده دوکتور پایان نامه سی یایلدی. 1972 جی ایلده گئدن آراشدیرما گزیسی نده بیر چوخ فولکلوریک ماتریال توپلاندی. بونلار آراسیندا کلات، اسفراین اصلی کرم حکایه سی توپلاندی. ان ماراقلی و اوزون حکایه لردن بیری ده قوچاندان توپلانان شاه اسماعیل متنی دیر.



آردینی اوخو